Andy Fletch - Bude to skvelý album (2000)

V októbri roku 2000 sa Depeche Mode nachádzali v Santa Barbare, kde finišovali s druhou fázou nahrávania v poradí desiateho štúdiového albumu, ktorý neskôr dostal názov "Exciter". Reportérka fanzinu Bong si dohodla s Andym stretnutie a pokúšala sa z neho dostať nejaké zákulisné informácie.

Čo všetko predchádzalo vášmu návratu do štúdia?
Samozrejme, absolvovali sme turné, máme za sebou vydanie singlovej kompilácie... v podstate sme čas po tom všetkom trávili s našimi rodinami a priateľmi, a samozrejme prípravou na ďalší album.

Aká je v štúdiu atmosféra a prečo ste sa rozhodli stráviť toľko času nahrávaním v USA?
V Spojených štátoch žije momentálne Dave a Martin tu tiež trávi v poslednej dobe veľa času. Hlavne z tohto dôvodu sme sa rozhodli zotrvať tu dlhšie. Atmosféra je veľmi dobrá a všetci sa cítia skvele. Sme presvedčení, že pracujeme na skutočne skvelom albume. Tešíme sa zo seba a praje nám dokonca aj počasie. Je tu veľmi pekne.

Nie je pobyt v štúdiu s každým novým albumom ťažší? Nahrávali ste už tak veľa krát...
A to je ďalší dôvod, prečo je pre nás pozitívne nahrávať na iných miestach. Je to akási poistka, že zmena miesta nahrávania urobí celý proces zaujímavejším. Takže, s každým novým projektom sa rodia nové spomienky.

Vďaka vašim fanúšikom ste aj v USA čoraz viac známejší, je tak?
Pripúšťam že áno, hoci sme stále tak trochu anonymnou skupinou. Ale, tí, ktorí nás spoznajú na ulici a stretnú sa s nami, sú veľmi milí, priateľskí a zdvorilí.

Máte čas aj na zábavu, chodenie do klubov a podobne?
Obyčajne končíme medzi deviatou a desiatou večer, no a to je skutočne vhodný čas zbehnúť ešte na hodinku niekam. No nemyslím, že nás tu čakajú nejaké bujaré párty, či niečo podobné.

Keď si tak dlho v Spojených štátoch, nechýba ti tu niečo, na čo si v Anglicku zvyknutý?
Samozrejme, že mi tu chýba moja rodina, priatelia, moja reštaurácia... vlastne celý môj život tak, ako som naň doma zvyknutý. Ale ako som povedal, vládne tu skvelá atmosféra, takže je to v pohode.

Čo je na nahrávaní a pobyte v štúdiu najlepšie a čo naopak najhoršie?
No pre mňa osobne je najťažšie to odlúčenie od rodiny. No a to najlepšie je samozrejme práca na novom materiály a tvorba cd, z čoho sa naozaj tešíme.

Koľko nových skladieb vlastne Martin napísal a koľko z nich sa dostane na album?
Mal pripravených 14, či 15 skladieb, z nich 11, prípadne 12 bude na albume.

Aké to bolo, keď si počul nový materiál? Ešte vždy ťa to prekvapí?
To je jedna z najlepších vecí, ktoré človek zažije, keď je v skupine. Prvé počúvanie nových demosnímkov je vždy vzrušujúce. Niektoré sa vám zapáčia okamžite, na niektoré potrebujete trochu viac času.

Akým témam sa venoval Martin v nových skladbách?
V podstate sú to jeho klasické témy... láska, život, priateľstvo, vzťahy.

Koľké z nových skladieb naspieva Martin?
Myslím, že tentoraz to budú dve, či tri skladby.

Ako vyzerá váš bežný deň v štúdiu?
Všetci sa zídeme okolo 12:30 a zbehneme sa najesť. Ja si medzitým kúpim a prečítam noviny. No a potom sa pustíme do práce, do takej siedmej večer, kedy sa opäť najeme a následne dokončíme začaté práce. Večer buď ešte niekam zájdeme alebo ideme rovno domov.

Do akej hĺbky si ty sám zapletený do produkcie?
Myslím, že sme do nej zapletený všetci rovnako. Rozhodnutie povolať na producentskú stoličku Marka Bella bolo veľmi úspešné, pretože on vtiahne do práce každého. Robíme množstvo vecí naraz. V štúdiu máme rozložené tri odlišné zostavy, takže je to všetko trochu nahustené.

Prizvali ste k tomu albumu aj nejakých hosťujúcich hudobníkov?
Christian Eigner nám nahral zopár bicích partov. Je s nami aj Davidov kamoš, Konx Chandler, ktorý má za sebou skúsenosti z práce s orchestrom, a práve sme dokončili práce s Aitrom Moreirom, džezovým perkusionistom.

Máte v pláne využiť služby niektorých zo známych DJ-ov k remixom nových skladieb?
Momentálne o tom neuvažujeme, ale zopár skladieb má tanečné tempo. K tomuto sa dostaneme tak v januári alebo februári budúceho roka.

Čo vizuálna podoba albumu, fotografie, videá?
Momentálne je tu s nami Anton a počas nasledujúcich dní má v pláne nejaké fotografovanie. Včera v noci sme sa zhovárali o nápadoch pre obal albumu a o imidži, ktorý by sme tentoraz radi zvolili. Anton pre nás urobil veľmi veľa, ale aj my sami sa tentoraz na tom chceme podieľať ako to najviac bude možné.

Čím a ako bude tento nový album odlišný od jeho predchodcov?
To je momentálne veľmi ťažké povedať. Myslím, že kvalita skladieb je výborná, možno pôjde o viac popovejšie veci v porovnaní s predošlou produkciou. Sme práve v polovici celého procesu, tak je ťažké to posúdiť, avšak som absolútne presvedčený, že na konci to bude skvelý album Depeche Mode.

Koľko skladieb máte vlastne teraz hotových?
Prakticky máme všetky skladby hotové na 80%. V polovici novembra sa presúvame do New Yorku, kde ich budeme mixovať.

Už ste rozhodnutí pre skladbu na prvý singel a kedy myslíš, že by sme sa jej mohli dočkať?
Singel vyjde na konci februára alebo v marci. Máme štyroch kandidátov, no definitívne rozhodnutie ešte nepadlo.

Má už nový album názov? Predchádza výberu názvu aj poriadna výmena názorov?
Samozrejme, pracovný názov máme, no z logických dôvodov vám ho teraz povedať nemôžem.

Aký je plán v súvislosti s vydaním albumu a ste stále rozhodnutí po jeho vydaní vyraziť na turné?
Áno, na cesty sa chystáme vyraziť v auguste alebo v septembri, po tom, čo vyjde v máji album.

Čo plány ohľadne koncertných miest, čo by ste radi preferovali - arény, štadióny, či kluby?
Momentálne sa plne koncentrujeme na nahrávanie, takže sme si nie istí.

Tvoj názor na hudbu Depeche Mode dostupnú cez internet - mp3, napster...
Myslím, že je pre nás lepšie mať skutočne lojálnych fanúšikov, ako voči nám samým, tak aj voči našej hudbe, takže v podstate je to pre nás prospešné. Na druhej strane, väčšina dnešnej hitparádovej produkcie pôsobí strašne detsky, takže som si nie istý, či to budeme mať ľahké alebo práve naopak.

Nemáte obavy, že sa vám stane to, čo mnohým hudobníkom pred vami, že sa váš nový materiál objaví na internete skôr, ako bude oficiálne vydaný?
Myslíme na to, že by sa tak mohlo stať. Jednoducho sa s tým musíme zmieriť.

Aké máte plány do konca roka a čo Vianoce?
Do 22. decembra máme naplánovanú mixáž a po Vianociach sa presúvame do Londýna, myslím, kvôli médiám, filmovaniu a podobným záležitostiam.

zdroj: Bong, Santa Barbara, 31.10.2000

Názory Devotees (4)

Čítať a pridávať komentáre môžu iba zaregistrovaní a prihlásení depešáci.

  Vytvorte si účet   Prihláste sa