Alan: Príďte sa pozrieť a uvidíte ...

Alan: Príďte sa pozrieť a uvidíte ...

Výsostne aktuálny rozhovor s Alanom Wilderom pre bulharské stránky depeche-mode.org. Nielen o chystanom výberovom albume a vystúpeniach projektu Recoil, ale samozrejme, ako inak, aj o Depeche Mode...

Kompilácia nahrávok projektu Recoil bola viacmenej neočakávaná záležitosť. Obyčajne takýto druh albumu indikuje akýsi pomyslený koniec, prípadne uzatvorenie minulosti kvôli reštartu - ktorá z týchto dvoch možností stojí na pozadí albumu "Selected"?
Momentálne ani jedna - jednoducho ide o dobré načasovanie vzhľadom na fakt, že samotný projekt má takmer 25 rokov a po ruke nemám aktuálne pripravený žiaden "nový" album. Posledné dva roky boli pre mňa trochu zložité a tak prišla celkom vhodná doba na zaktívnenie profilu Recoilu, hlavne pokiaľ ide o vzrušenie z prezentácie pred živým publikom.

Takisto po prvýkrát prinášaš hudbu Recoil mimo štúdio. Môžeš nám prezradiť čosi viac o formáte a štýle chystaných "eventov", keďže si sám povedal, že nepôjde o typické živé vystúpenia?
Bude to audio-vizuálna prezentácia. Žiadna "kapela", ale budem mať k dispozícii štyroch filmárov a k tomu máme veľa pripraveného materiálu, ktorý som nachystal s Paulom Kendallom. Nuž ale, príďte sa pozrieť a uvidíte :)

Boli inšpiráciou pre tieto vystúpenia párty z obdobia "Subhuman", ako aj emócie vyvolané stretnutím s fanúšikmi, ktoré indikovali, čo by asi publikum uvítalo?
Áno - dobrá pripomienka. Veľký dojem vo mne zanechali stretnutia v Berlíne, Prahe a v Moskve v tom období, vyzrel vo mne pocit, že by som chcel urobiť ešte čosi viac, nie len prísť, popodpisovať veci, ale urobiť čosi špeciálne, čo by ľudia takisto ocenili. Stále sa chcem s ľuďmi stretávať, potriasť si s nimi ruky a tak. Osobne by som to chcel vidieť ako akcie so zaujímavými hosťami, inými umelcami, nie len ako "kolovrátkové" vystúpenia.

Špeciálna edícia albumu "Selected" bude obsahovať aj novú verziu skladby "Strange Hours", ktorá vznikla v spolupráci s The Balck Ships, čo je, ak sa nemýlim, nový projekt Nicka McCabeho a Simona Jonesa z The Verve. Ako k tejto spolupráci došlo?
Celé to spustil Davide Rossi, inak takisto člen The Black Ships. S ním som sa poznal zasa cez kontakty s Goldfrapp a nejako mi ozrejmil svoj projekt s chalanmi z The Verve. Davide prispel na album "Selected" aj vlastným mixom jednej zo skladieb.

Pri výbere a prepracovaní skladieb pre album prešli tieto skladby opätovným procesom nahrávania. Vnímaš tie skladby teraz inak, ako v dobe ich pôvodného vzniku?
Hádam, že áno - bolo milé ich znova počuť, dokonca aj v trochu minimalistickej forme určenej pre chystané vystúpenia. Dobrým príkladom môže byť "Want", ktorú si s odstupom času cením omnoho viac. Dnes to už nie je iba skladba z albumu "Liquid", dnes je taká dobrá, že sa dostala na tento užší výber. Dokonca sa pre mňa stala najobľúbenejšou skladbou s vokálmi Nicole Blackman. Takisto som si s radosťou opäť vypočul Samanthu Coerbell, o ktorej som presvedčený, že je to nedocenená textárka/poetka. Podľa mňa sú jej texty famózne.

Akým spôsob sa zmenili tvoje kompozičné a pracovné metódy od čias albumu "Bloodline"?
Dnes som viac sebaistejší a sústredenejší, menej posadnutý Kraftwerkom, viac sebakritický a možno viac premýšľam. A aj keď si myslím, že mám rád elektroniku, tá samotná je najmenšou súčasťou toho, čomu sa venujem. Technológie sú vždy zaujímavé a rád využívam nástroje, ktoré sú k dispozícii, no dnes je pre mňa zaujímavejší emotívny obsah.

V jednom z rozhovorov z obdobia "SubHuman" si prehlásil, že sa viac nepovažuješ za elektronického hudobníka/producenta - máš v pláne teda zájsť ešte ďalej a okrem ovplyvnenia bluesom integrovať do hudby Recoil ďalšie prvky či hudobné žánre, ktoré v tvojich prácach ľudia ešte nemali možnosť počuť?
Takýmito myšlienkami sa nezaoberám. Jednoducho budem pracovať s otvorenou mysľou a uvidíme, kam to povedie.

Po vystúpení s Depeche Mode v Royal Albert Hall si na Twitter napísal, "cítim vo vzduchu veľmi veľa lásky". Dá sa to aplikovať aj na atmosféru v zákulisí a vlastne na celý proces súvisiaci so spoločným vystúpením na tej výnimočnej udalosti?
Áno - pre mňa samotného to bol jeden skvelý deň. Skvele som sa porozprával s Martinom, Fletchom a Davidom, ako aj s mnohými inými zo štábu. Možno si niektorí mysleli, že bola "zakopaná vojnová sekera", ale z môjho pohľadu, medzi nami to nebolo nikdy zlé, aj keď sme dosť dlhý čas neboli v kontakte. Ohromil ma najmä Martinov postoj - bol veľmi pozorný a hlavne sústredený (myslím, že to malo čo dočinenia s jeho triezvosťou :) ).

"Somebody" bola bez pochýb skvelým výberom - diskrétna, no veľmi silná, ako pieseň samotná. Ako vlastne došlo k jej výberu pre spoločné vystúpenie?
Prišli s tým Depeche Mode a bola to jednoznačná voľba, keďže sme ju vlastne ani nemuseli nacvičiť (nakoniec, tlačil nás čas).

Na koncerte Depeche Mode v O2 Aréne si bol videný v spoločnosti Garyho Numana, ktorý spolu s Trentom Reznorom patrí k umelcom, ktorých by mnoho fanúšikov rado v budúcnosti videlo ako spolupracovníkov projektu Recoil. Vieš si sám seba predstaviť v štúdiu v ich spoločnosti, ako aj prípadný výsledok takejto spolupráce?
Možno ani nie, hoci sme s Garym a Gemmom veľmi dobrí priatelia. Keďže oni chodia takmer na každý koncert v Londýne, tak ma ani neprekvapilo, keď som ich tam videl. Dokonca som Garyho pozýval na moje vystúpenia ako DJ-a a ak by sme našli nejaký vhodný termín, rozhodne by do toho rád šiel. Lenže v tom čase je takisto na cestách, takže by to bol dosť problém. Sledujte stránky Shunt a uvidíte, kto všetko sa v úlohe hostí na turné objaví.

Hudba Recoil je často označovaná ako filmová, prípadne ako "soundtrack k neexistujúcemu filmu". Nebol si niekedy požiadaný na skomponovanie soundtracku, prípadne, nepremýšľal si ty sám o takom niečom?
Nedávno som s niekým spolupracoval na chystanom filme. Momentálne je to stále nedokončené, nesie to názov "Dark Bridge" a režisérom je Marcelo Von Schvartz. Skúste po tom v blízkej budúcnosti popátrať. Hudba Recoilu by sa sama mohla objaviť vo filme a samozrejme je to niečo, čo ma bude vždy zaujímať.

V tvojej rozprave "Hudba pre masy - myslím, že nie", si vysvetlil svoje obavy ohľadne tvojho vzťahu s Mute, ktorý by mohol skončiť vzhľadom na súčasný stav hudobného priemyslu. Máš aj dva roky po napísaní spomenutého článku stále pocit, že tvoja pozícia v Mute je nestabilná alebo sa veci zmenili v pozitívnom smere?
Veci v Mute sa zmenili k lepšiemu. Sú v procese mutácie (prepáčte ten výraz) a opäť smerujú do pozície nezávislého vydavateľstva, hoci stále pod záštitou EMI. Musíme počkať, ako to celé dopadne, ale prvé náznaky sú povzbudivé a dnes mám v budúce vyhliadky omnoho väčšiu dôveru, než pred dvoma rokmi. Myslím, že Dan Miller dnes prijíma trendy zmien v priemysle omnoho otvorenejšie a má snahu zostať v hre.

Môžeš sa s nami podeliť o tvoje spomienky na časy v Depeche Mode, ktoré ti na tvári vždy vyčaria úprimný veľký úsmev?
Prvá, na ktorú som si spomenul, bol koncert v Santiagu, v Chille, počas Devotional tour v roku 1994. Nepamätám sa, že by som sa niekedy v živote bál viac ako vtedy! Na miesto zvukovej skúšky nás viedli dvaja totálne spití zarastení domáci vo vozidle bez okien, následne prešli nejakého psa, na čom sa doslova maniakálne smiali a neskôr sme prechádzali štvrťou, kde horeli takmer všetky obchody (výsledok pouličných nepokojov a vyčíňania asi 200 000 šialeného davu futbalových fanúšikov). Po tom, čo sme prišli na miesto koncertu nás privítali ozbrojení ľudia z ochranky, ktorí viedli prudké diskusie ohľadne reklamných plôch priamo v hale (promotér ich totiž predal 10-tim rôznym záujemcom, hoci sme mali akúkoľvek reklamu v hale zakázanú). Do štartu koncertu sme prežili, večer sa veci zlepšili a neskôr som bol svedkom asi tej najlepšej reakcie publika v živote, žiadna divočina. Nebolo mi veľmi ľúto, keď sme na druhý deň ráno odchádzali, hoci potom ešte došlo k ďalšej potýčke s promotérom ohľadne tržieb za úspešný večer. Myslím, že sme nakoniec museli ešte aj čosi platiť, ale úprimne, bol som rád, že žijem.

V Bulharsku je množstvo ľudí, ktorí lipnú na hudbe Depeche Mode a Recoil. Je niečo, čo by si im rád odkázal?
Bohužiaľ, aj keď sa objavíme v mnohých mestách Európy, neplánovali sme vystúpenie v Bulharsku. Dúfam, že to neberiete ako nejaké zvýhodňovanie a uprednostňovanie fanúšikov z iných krajín. Vďaka za vašu podporu a dúfam, že niektorí z vás budú mať možnosť vycestovať na niektoré z chystaných eventov.

"Selected" Events 2010:

12.03.2010 Barcelona, Sala Polo
13.03.2010 Madrid, Sala Macumba
19.03.2010 Berlín, Meistersaal, Hansa Studios
20.03.2010 Hamburg, Kulturkirche Altona
23.03.2010 Antwerpy, Trix XL
25.03.2010 Mníchov, Hansa 39 @ Feierwerk
27.03.2010 Kolín, Alter Wartesaal
31.03.2010 Zurich, Kaufleuten
02.04.2010 Bukurešť, Front/The Ark
09.04.2010 Miláno, Magazzini Generali
10.04.2010 Rím, Circolo degi Artisti
11.04.2010 Atény, Fuzz Club
16.04.2010 Budapešť, Disiel Club
17.04.2010 Praha, KC Vltavská
20.04.2010 Lodž, Klub Wytwornia
23.04.2010 Paríž, Le Bus Palladium
25.04.2010 Londýn, O2 Academy Islington
28.04.2010 Gothenburg,Club Storan
30.04.2010 Moskva, Discoteque
01.05.2010 Jekaterinburg, Tele Club
02.05.2010 Petrohrad, Magazzini Generali

Názory Devotees (6)

Čítať a pridávať komentáre môžu iba zaregistrovaní a prihlásení depešáci.

  Vytvorte si účet   Prihláste sa