A Pain That I´m Used To / Newborn

Fanúšik Depeche Mode, ktorý siahne po novom albume svojich miláčikov väčšinou odhadne, ktoré zo skladieb majú v sebe singlový potenciál. Nijak inak tomu nebolo v prípade úvodnej skladby "A Pain That I'm Used To", ktorá sa na singel sama pýtala a u ktorej bolo evidentné, že ňou skupina odpáli každý koncert aktuálneho turné.

Po očakávanom úspechu pilotného singla z albumu "Playing The Angel", "Precious", nastal čas na ďalšiu podporu predaja albumu, ako aj nažhavenie európskeho publika, ktoré sa už nevie dočkať januárového štartu turné na starom kontinente. Depeche Mode sú v biznise zbehlí a vedia, že predvianočný čas je veľmi vhodné obdobie pre úspešný predaj singla. No to je druhá strana mince úspechu, s ktorou sa v dnešnej tvrdej dobe musí vždy počítať. Ale poďme k tomu dôležitejšiemu, k menu, ktoré nám basildonská trojka naservírovala.

Musím sa priznať, že som s menším napätím očakával, akej editácie sa skladba "A Pain That I´m Used To" dočká. Do rúk sa mi pred časom dostali dve odlišné rádio verzie a musím uznať, výborne zmixované. Osobne sú mi po chuti viac, ako pôvodná verzia, do popredia je posunutá dynamika, skvelé gitarové riffy a celkovo tak vyznie skladba údernejšie. Trošku ma preto sklamalo, keď sa na singlovej verzií (CD Bong 36) objavila skladba v takmer nezmenenej podobe, čiže identická s verziou na albume. Nič to, uši si za čas od vydania albumu na ten drastický úvod zvykli, aj na fakt, že refrén mohol mať lepší nástup, ale to už je vec skupiny. Vytýkať sa teda skladbe veľa nedá, skvelý Goreho text, typické Gahanove vokály, pôsobivé gitarové riffy, hoci na druhej strane, viac bassov by nezaškodilo.

Na druhej strane ma však priklincovala k zemi b-strana singla v podobe novinky "Newborn". Už jej Forest Remix, ktorý sa objavil na promoverzií singla, jasne naznačoval, že ma čaká príjemné prekvapenie. A keď som k tomu pripočítal fakt, že b-strany singlov sú vždy zaujímavejšie ako hlavné skladby, bolo jasné, že sklamanie jednoducho nemôže byť na mieste. Skladba síce zvukovo jasne zapadá do štruktúry albumu "Playing The Angel", začína dokonca trochu nevýrazne, no nedá sa jej uprieť energický náboj, ktorého sila sa neustále stupňuje a exploduje do úžasne vokálne zvládnutého refrénu, podfarbeného vydareným syntezátorovým partom, dokonca skvele bassovo vyváženým. Ak k tomu pripočítam jednoduchý, ale trefný text - na moje prekvapenie ho napísal Martin Gore, hoci som tipoval ako autora Gahana - musím opäť skonštatovať, že z jednoduchých nápadov vznikajú tie najpozoruhodnejšie veci. Teda tak ako v prípade b-strany singla "Precious", kde si ma svojim kúzlom podmanila skladba "Free", si ma aj v tomto prípade Depeche Mode opäť získali.

A to samozrejme nie je všetko. Čo by to bol za singel, keby nemal svojho bračeka v podobe remixovej verzie. Je evidentné, a sám Martin Gore nedávno priznal, že pri výbere remixov už nemajú také rozhodujúce slovo ako kedysi (predsalen sa musí politika EMI niekde prejaviť), no napriek tomu sa aj tu nájde nejaká tá záležitosť, ktorá zaujme. Oponenti novodobej remixovej kultúry určite pri počutí záležitostí od Bitstream, či Jacques Lu Conta pokrútia nosom, no je treba si uvedomiť zmysel remixov. Tie sa totiž nerobia pre fanúšikov, slúžia len ako nástroj expanzie. Takýmto spôsobom má skupina šancu preniknúť na územie undergroundovej a klubovej scény s nádejou, že práve takto oslovia priaznivcov tamojšej produkcie, ktorí následne možno siahnu v obchode po samotnom albume. Osobne teda verzie od Bitstream naozaj nemusím, ale ktovie, možno sa práve na toto chytí nejaký fanúšik tanečnej hudby a Depeche Mode získajú nového poslucháča. No treba pochváliť Goldfrapp, ktorí svojou verziou ukázali, ako sa dá urobiť zaujímavý remix. Zachovali všetky dôležité prvky skladby "A Pain That I´m Used To", pridali vlastné nápady a pripomenuli nám tak časy remixov singla "In Your Room". No a samozrejme treba vyzdvihnúť skutočne pozoruhodný a už spomenutý Forest Remix (vydaný na DVD verzií singla) mojej, teraz už veľmi obľúbenej skladby "Newborn".

Suma sumárum, singel "A Pain That I´m Used To" skutočne stojí za pozornosť a v prípade remixového cd platí už takmer tradičný výrok: "ber alebo nechaj tak". Depeche Mode teda úspešne razia cestu vpred a ja len pripomínam, že spomenutý singel sa na trhu objaví už 12.decembra 2005 v nasledovných formátoch:

Formát: CD singel (CDBong 36)
1. A Pain That I'm Used To 4:11
2. Newborn 5:34

Formát: CD Maxi (LCDBong 36)
1. A Pain That I'm Used To - Jacques Lu Cont Remix 7:51
2. A Pain That I'm Used To - Jacques Lu Cont Dub 8:00
3. A Pain That I'm Used To - Goldfrapp Remix 4:39
4. A Pain That I'm Used To - Bitstream Spansule Mix 7:22
5. A Pain That I'm Used To - Telex Remix 3:28

Formát: DVD singel (DVDBong 36)
1. A Pain That I'm Used To - Video 3:49
2. A Pain That I'm Used To - Exkluzívne zábery z nahrávania - čaká sa na potvrdenie
3. Newborn - Foster Remix By Kettel 5:26


Formát: 12´´ Vinyl (12Bong 36)
A A Pain That I'm Used To - Jacques Lu Cont Remix 7:51
AA A Pain That I'm Used To - Jacques Lu Cont Dub 8:00

Formát: 12´´ Vinyl (L12Bong 36)
A A Pain That I'm Used To - Bitstream Threshold Mix 6:07
AA A Pain That I'm Used To - Bitstream Spansule Mix 7:21

Formát: 7´´ Vinyl Obrázkový disk (Bong 36)
A A Pain That I'm Used To - Goldfrapp Remix 4:39
B Newborn - Foster Remix By Kettel 5:26

Názory Devotees (9)

Čítať a pridávať komentáre môžu iba zaregistrovaní a prihlásení depešáci.

  Vytvorte si účet   Prihláste sa